Wat sulfaten, siliconen en parabenen écht met je haar doen!

Wat sulfaten, siliconen en parabenen écht met je haar doen!

Haarproducten zonder sulfaten, siliconen en parabenen worden steeds populairder, maar is dat terecht? We vertellen je uitgebreid hoe het zit met deze ingrediënten!

We zijn altijd op zoek naar hét middeltje wat goed is voor ons haar om het zo mooi en gezond mogelijk te houden. Bij de zoektocht naar dit perfecte middeltje kom je heel veel verschillende haarproducten tegen, misschien ook wel producten zonder sulfaten, siliconen en parabenen. Haarproducten zonder sulfaten, siliconen en parabenen worden steeds populairder omdat het beter zou zijn voor je haar. Maar is dat eigenlijk wel zo of is het maar een fabeltje? Wat doen sulfaten, siliconen en parabenen écht met je haar? In deze blogpost willen we jou hier alles over vertellen, want we willen natuurlijk wel dat jij je haar zo goed en gezond mogelijk kan behandelen!

 

Het is ten eerste belangrijk om te vermelden dat bijna alle ingrediënten niet voor elke persoon dezelfde werking hebben en dat bijvoorbeeld sulfaten voor de één heel goed werken en voor de ander helemaal niet. Sulfaten, siliconen en parabenen zijn allemaal niet per definitie goed of fout: ze hebben allemaal zowel voordelen als nadelen en het verschilt per persoon hoe het haar er precies op reageert. Dat is een kwestie van uitproberen!

 

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten worden om verschillende redenen gebruikt in shampoos, maar het belangrijkste is dat sulfaten effectieve reinigers zijn. Sulfaten zorgen er daarnaast voor dat de shampoo gaat schuimen, dat de shampoo en het water goed over je haar verspreid kunnen worden en, niet geheel onbelangrijk, ze verwijderen talg en productresten uit je haar. Dat je shampoo schuimt heeft niet echt een functie, maar geeft ons wel het gevoel dat ons haar echt schoon wordt. Een niet-schuimende shampoo zal dus wel even wennen worden, maar werkt in principe net zo goed.

 

Zoals gezegd zijn sulfaten effectieve reinigers, maar sulfaten kunnen ook té grondig reinigen waardoor je haar juist uitdroogt en beschadigt. Sulfaten verwijderen soms namelijk ook de natuurlijke vetten van je hoofdhuid. Ook loop je kans op een geïrriteerde hoofdhuid en minder glans.

 

Het is vooral verstandig om een shampoo met sulfaten te gebruiken als je stylingsproducten gebruikt die siliconen bevatten (we vertellen je zo meer over siliconen!). Siliconen en andere productresten stapelen zich anders op waardoor je haar slap en vet wordt. Sulfaten kunnen deze productresten verwijderen.

 

Nog even de voor- en nadelen van sulfaten op een rijtje:

 

Voordelen:

- Ze reinigen grondig;

- Shampoos met sulfaten zijn over het algemeen goedkoper;

- Ze zorgen ervoor dat de shampoo schuimt waardoor je haar extra schoon aanvoelt.

 

Nadelen:

- Ze reinigen soms té grondig waardoor je haar uitgedroogd, beschadigd en minder glanzend kan worden;

- Ze zijn over het algemeen slecht voor het milieu omdat er palmolie wordt gebruikt voor de productie van sulfaten;

- Ze dragen bij aan een snellere kleurvervaging van gekleurd haar.

 

Benieuwd naar welke sulfaatvrije producten wij aanbieden? Klik dan hier.

 

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn moeilijk gezegd polymeren die uit silicum- en zuurstofatomen bestaan. Ze zijn op de verpakking vaak te herkennen aan de namen van ingrediënten die eindigen op -cone, -conol of -siloxane. Ze kunnen gezien worden als een soort vloeibaar rubber of plastic. Siliconen zorgen ervoor dat er een zacht, glad, glanzend en waterafstotend laagje om elk haartje heen komt. Daarnaast maken siliconen je haar minder statisch, makkelijker doorkambaar en oogt je haar gezonder. Al die voordelen klinken natuurlijk geweldig, maar sommige critici vinden siliconen maar niks. Dat komt omdat er elke keer dat je shampoo met siliconen gebruikt er een nieuw laagje siliconen om je haar komt waardoor de siliconen zich zouden opstapelen. Dit zou het haar zwaar en futloos maken en uiteindelijk je haar uitdrogen en beschadigen. 

 

Of de nadelen van siliconen echt zo groot zijn, verschilt per soort siliconen. In de haarcosmetica zijn de siliconen op te delen in verdampende, wateroplosbare en niet-wateroplosbare siliconen. Verdampende siliconen verdwijnen vanzelf en de oplosbare siliconen zijn gemakkelijk weg te wassen. De niet-wateroplosbare siliconen zijn gevaarlijker voor je haar, want die stapelen zich makkelijk op als je je haar niet wast met een diep reinigende shampoo. Het gebruik van shampoos met niet-oplosbare siliconen kunnen dus leiden tot zwaar en futloos haar. Als jij je haar liever niet (vaak) wast met diep reinigende shampoos kun je niet-wateroplosbare siliconen maar beter vermijden.

 

Siliconen zijn dus niet per definitie als slecht te bestempelen, maar het is wel belangrijk om te kijken welk soort siliconen je gebruikt. Als je veel niet-wateroplosbare siliconen gebruikt, is het verstandig om (ook) een shampoo met sulfaten te gebruiken om opstapeling van siliconen te voorkomen. Diep reinigende shampoos kunnen echter weer andere problemen veroorzaken en dan is het slim om over te stappen naar wateroplosbare siliconen of shampoo zonder siliconen.

 

Handig om te weten: niet-wateroplosbare siliconen zijn goedkoper om te produceren dan wateroplosbare en verdampende siliconen. Bij de drogist worden daarom vooral haarproducten met niet-oplosbare siliconen aangeboden. De meer haarvriendelijke producten worden meer aangeboden bij professionele haarzaken.

 

Voordelen:

- Siliconen maken je haar zacht, glanzend, glad, waterafstotend en makkelijker doorkambaar;

- Je haar ziet er gezonder uit door siliconen.

 

Nadelen:

- Je haar ziet er gezonder uit, maar is niet gezonder;

- (Niet-)wateroplosbare siliconen kunnen leiden tot zwaar, futloos, droog en beschadigd haar;

- Niet-wateroplosbare siliconen stapelen zich op in je haar.

 

Wat zijn parabenen?

Parabenen doen niet zoveel met je haar, maar zijn vooral om het haarproduct langer houdbaar te maken. Door parabenen blijft je shampoo een lange tijd een mooie emulsie, soms zelfs jaren lang. Er zijn echter vermoedens van wetenschappers dat parabenen kunnen zorgen voor hormonale storingen doordat parabenen de werking van oestrogeen imiteren. Een disbalans in de hormonen kan bijvoorbeeld leiden tot vervroegde puberteit, borstkanker en verminderde vruchtbaarheid bij mannen, wat allemaal niet niks is natuurlijk. Er zijn echter onderzoeken gedaan in opdracht van onder andere de Europese Unie en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarvan de uitkomst is dat de hoeveelheid parabenen in haarproducten veel te klein is om zulke grote gevolgen te hebben. De kans is dus zeer klein dat parabenen daadwerkelijk ingrijpende effecten hebben op je lichaam.

 

Parabenen hebben in ieder geval geen effect op je haar dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Parabenen zijn makkelijk uit te spoelen en niet schadelijk voor je haar. Daarnaast zijn ze volledig biologisch afbreekbaar!

 

Voordelen:

- Haarproducten zijn langer houdbaar door parabenen;

- Parabenen hebben geen effect op je haar;

- Parabenen zijn biologisch afbreekbaar.

 

Nadelen:

- Er zijn discussies over de effecten van parabenen op de hormonen.

 

Shampoos zonder sulfaten, siliconen en parabenen?

Shampoos zonder sulfaten, siliconen en parabenen worden door alle kritiek op de drie stofjes steeds populairder. Maar of dat terecht is? Er is zeker wat voor te zeggen, want sulfaten, siliconen en parabenen hebben naast hun voordelen ook zo hun nadelen. Het is eigenlijk aan jezelf om de voordelen tegen de nadelen af te wegen en te bedenken wat voor jou zwaarder telt. Een shampoo met sulfaten, siliconen of parabenen is niet per definitie beter dan een shampoo zonder. Het is een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt en wat niet. Als je bijvoorbeeld een gevoelige hoofdhuid of zwaar of dof haar hebt, is het misschien wel een goed idee om eens te kijken naar natuurlijkere shampoos zonder sulfaten, siliconen en parabenen.

 

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de gevolgen die de stofjes hebben om goed te kunnen bepalen of iets werkt of niet. Een shampoo zonder sulfaten schuimt bijvoorbeeld niet wat jou misschien het gevoel heeft dat je haar minder schoon wordt en de shampoo dus niet goed werkt, ook al is dat niet het geval. Indien je overstapt is het in ieder geval goed om te weten dat je haar misschien even moet wennen en dat het in eerste instantie niet het gewenste effect geeft, maar geef dus niet meteen op! Daarnaast is het wel belangrijk om, zoals eerder gezegd, je haar soms met een diep reinigende shampoo te wassen als je een shampoo gebruikt die niet-oplosbare siliconen bevat. 

 

Dus zijn shampoos zonder sulfaten, siliconen en parabenen beter? Nee, maar ze kunnen wel een uitkomst bieden als jij bepaalde 'problemen' hebt met je haar/hoofdhuid en dat is een kwestie van uitproberen!

 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar sulfaat-, siliconen- en parabenenvrije haarproducten? Wij bieden verschillende haarproducten aan die vrij zijn van sulfaten, siliconen en parabenen. We zetten ze hier voor jou op een rijtje:

 

- Imperity Mi Dollo is een lijn van haarproducten zonder sulfaten, siliconen én parabenen;

- CHI Keratin Shampoo en CHI Keratin (Leave-In) Conditioner zijn een shampoo en twee soorten conditioners zonder sulfaten en parabenen;

- L'Anza Scalp Balancing bestaat uit drie producten, zonder parabenen en sulfaten: een conditioner, een leave-in conditioner en een cleanser.

- Wella Elements is een lijn van haarproducten zonder sulfaten en siliconen.

 

Ingrediëntenlijst

Wil je weten welke sulfaten, siliconen en parabenen er in jouw shampoo zitten? Hieronder zetten we aan welke namen je de stofjes kan herkennen: 

 

Sulfaten:

SLS = Sodium Lauryl Sulfate 
SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
ALES = Ammonium Laureth Sulfate 

 

Verdampende siliconen:

Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane en Hexamethyldisiloxane.

 

Wateroplosbare siliconen:

Wanneer er PEG voor een ingrediënt staat, is deze wateroplosbaar.

Dimethicone copolyol, Stearoxy Dimethicone, Behenoxy Dimethicone, DEA PG-Propyl PEG/PPG-18/21 Dimethicone, Dimethicone PEG-8 Phosphate, Dimethicone-PG Diethylmonium Chloride, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Wheat Protein, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-12 Dimethicone, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-7 Amodimethicone, PEG-8 Disteramonium Chloride PG-Dimethicone, PEG-33 (and) PEG-8 Dimethicone (and) PEG-14, Silicone Quaternium-8 en Silicone Quaternium-17.

 

Niet-wateroplosbare siliconen:

Dimethicone, Behenoxy Dimethicone, Cetearyl methicone, Amodimethicone, Dimethiconol, Cetyl Dimethicone, Stearyl Dimethicone, Cetearyl Methicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Trimethylsilylamodimethicone (TSD), Bis-Cetearyl Amodimethicone, Bis-Phenylpropyl Dimethicone, Bis-Hydroxy/Methoxy Amodimethicone, Cetyl Dimethicone, Cetyl PEG/PPG-15/15 Butyl Ether Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Di-Isostearoyl Trimethylolpropane Siloxy Silicate, Diphenyl Dimethicone, Disiloxane, Trimethylsiloxysilicate, PCA Dimethicone, Phenyl Trimethicone, Simethicone Stearoxy (or Stearyl) Dimethicone, Trimethyl Silylamodimethicone, Trimethylsiloxysilicate, Trisiloxane en Hexamethyldisiloxane.

 

Parabenen:

Ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, proplylparaben.

Commentaires

  1. Ch de Jager Ch de Jager

    Beste,

    Wat ik mis in deze betoog is de uitwerking van deze stoffen op het milieu (m.n. siliconen) Kunnen jullie hier ook aandacht aan schenken en duidelijk + onafhankelijk ook benoemen in de voor-en nadelen? Vriendelijke groet

  2. Kim Kim

    Leuk artikel. ik krijg van sommige shampoo's ook echt droog haar als ik ze gewoon in de winkel haal. denk dat daar nog meer troep inzit.

Laisser un commentaire
* Votre adresse courriel ne sera pas publiée
En visitant notre site, vous acceptez l'utilisation des témoins (cookies). Ces derniers nous permettent de mieux comprendre la provenance de notre clientèle et son utilisation de notre site, en plus d'en améliorer les fonctions. Masquer ce message En savoir plus sur les témoins (cookies) »
Shopping Cart Pixel